OH YEAH! DIT WIL IK!
Authentiek en zelfverzekerd door het leven rollen? Doe de quiz!
Stuur me een berichtje
Wil jij een prominent plekje in mijn blog? Dat kan!
typ en gij zult vinden
Get focus & clarity
This is how to declutter
How to get a killer review
Ik ben Caroliene Alexandra. Een multi passionate creative met een happiness obsessie. Op zoek naar tips & tricks?
Ik deel ze met je
Hoe lekker zou het zijn als je altijd genoeg geld op je bankrekening hebt staan. Wat zou je er allemaal mee doen? Op reis gaan? Je studie afbetalen? Je ouders helpen bij de afbetaling van het huis? Wat je doel ook is, om veel geld te hebben wil je eerst begrijpen hoe geld werkt.
Geld wordt meestal gezien als iets waar je veel of weinig van hebt. Het is er of het is er niet. Als het er is, geven we het uit en als het er niet is, hebben we stress. Wanneer er geld is, spenderen we dit vaak super gemakkelijk en raakt het dus ook op. Met als gevolg opnieuw stress. Met andere woorden, geld wordt vaak als stress ervaren.
Iets wat stress geeft ontwijken we graag, want stress hebben is niet leuk. Dit is wat we denken, maar onze acties zeggen iets anders. We zijn zo gewend aan onze geldpatronen, dat we ons ook neerleggen bij het gevoel dat het ons geeft. Waarom zouden we anders niet voor wat meer geld zorgen aan het eind van de maand? Je kunt niet ontkennen dat er een miljoen mogelijkheden zijn om aan geld te komen. Maar ben je bereid er iets voor te doen?
Fysieke arbeid is niet de enige oplossing natuurlijk. Waarschijnlijk biedt het helemaal geen oplossing voor je. Want al verdiende je 1000 euro per maand meer, de kans dat je ook dat bedrag uit hebt gegeven aan het eind van de maand is heel groot. Denk maar aan alle bekende miljonairs die het nog voor elkaar kregen om hun fortuin er doorheen te jagen en met niets achterbleven.
Heb je al eens nagedacht over welke relatie jij met geld hebt? Kijk je veel op je bankrekening of alleen als je de rekeningen moet betalen? Geef je geld graag uit of zet je het allemaal op je spaarrekening? Weet jij waaraan je jouw zuurverdiende centen eigenlijk echt uitgeeft? Waarschijnlijk niet. En echt eerlijk willen we daarover ook niet zijn. Want die extra koffie was eigenlijk niet nodig. Die vette hoodie waar je er al tien van hebt hangen, was eigenlijk niet nodig. En die nieuwe racefiets was al helemaal niet nodig, aangezien je er waarschijnlijk maar een enkele keer op gaat zitten. Catch my drift?
Er is zoveel te vertellen over geldrelaties, maar het begint voor mij allemaal met inzicht. Het inzichtelijk maken van je inkomsten en uitgaven. Het letterlijk stap voor stap opschrijven van al het geld wat er maandelijks gestort wordt op jouw rekening en wat je contant ontvangt. Daaronder schrijf je al je vaste en flexibele maandelijkse uitvangen. En dan bedoel ik ook echt alles. De huur of hypotheek, energierekening, Netflix, het abonnement wat je al jaren niet meer leest, alle verzekeringen etc. Maar ook al je dagelijkse koffietjes, wat je aan kleding spendeert, uitgaan, speeltjes voor de hond… Vervolgens tel je de inkomsten bij elkaar op en tel je de uitgaven bij elkaar op. Daarna haal de uitgaven van de inkomsten af en dan hoop ik voor je dat er nog wat overblijft.
Het klinkt heel gemakkelijk en dat is het ook. Het moeilijke is het durven bijhouden en opschrijven van alle je inkomsten en uitgaven. Maar wat er ook uitkomt onder de streep, je gaat zo blij zijn als weet waar elke euro heen gaat. Want alleen dan weet je waar je aan wil sleutelen om meer centen over te houden …
Denk maar aan een vriendschap. Je wil elkaar kennen, je wil elkaar begrijpen en je wil elkaar graag zien. Alleen dan kan de vriendschap tussen jullie stromen en groeien. Jouw geld wil ook graag gezien worden, stromen en groeien. En om je geld te begrijpen, wil je het eerst leren kennen. Je moet dus weten waar het is en dat alleen al is een perfecte reden om je geld in kaart te brengen.
De meest ouderwetse manier is een schriftje kopen, er een sticker opplakken met een toepasselijke titel zoals “huishoudboekje”. Maar nog veel leuker is er een affirmatie van maken zoals “ I am rich”. Op die manier zorg je voor een positieve band met jouw “I’m rich boekje” en wil je jouw inkomsten en uitgaven waarschijnlijk steeds liever bij gaan houden.
Begin bij de vaste uitgaven. De uitgaven die automatisch van je rekening worden gehaald en de uitgaven die jezelf handmatig elke maand overmaakt.
Vervolgens schrijf je elke avond al jouw flexibele uitgaven van de dag op en dit doe je minstens een hele maand lang. Het makkelijkst is overal een bonnetje voor vragen, deze bijhouden en ’s avonds een uurtje aan tafel zitten om alles uit te pluizen.
Aan het eind van de maand weet je exact wat je precies waar aan hebt uitgegeven. Je hoeft er vervolgens niets van te vinden of mee te doen. Je wilt het in eerste instantie alleen maar begrijpen. Zoals je jouw nieuwe liefje ook eerst wil begrijpen, remember?
Een andere manier is Excel. Het werkt precies hetzelfde zoals hierboven beschreven, maar dan digitaal. Excel biedt enkele sjablonen aan die je gratis kunt gebruiken. Je klikt op open meer sjablonen en de tweede regel laat al gelijk een “mijn geld beheren” sjabloon zien. Dus als jij liever op je computer werkt, is Excel waarschijnlijk een oplossing voor je.
Mijn manier is een app op mijn telefoon. Je hebt ook hierin behoorlijk veel keuze als je zoekt in de App Store (Yes, ik ben een Apple user…) naar “Money Tracker” of “Budget”. Ik gebruik zelf Money Pro, een app waar je al je bankrekeningen, overige activa en schulden kan toevoegen. Je kunt jezelf een budget geven voor bijvoorbeeld uitgaan of boodschappen en je kunt onder andere doelen toevoegen. Het makkelijke van een app is dat je de uitgave die je maakt in bijvoorbeeld een winkel gelijk kan invoeren in plaats van ’s avonds al je bonnetjes boven water toveren.
Zelf gebruik ik de gratis versie en pas elke maand al mijn bankrekeningen, activa en schulden aan. Zo ben ik, naast het dagelijks bijhouden van mijn uitgaven, elke eerste zondag van de maand een uurtje met mijn centjes bezig en creëer ik daardoor een steeds sterkere band met mijn vermogen.
Mijn conclusie is dus eerst je geld te leren kennen. Waar is het? Waar stroomt het heen? Hoe stroomt het jouw kant op? Als je dit minimaal drie maanden hebt bijgehouden, heb je al een behoorlijk goed beeld van jouw geldpatroon. Pas daarna ga je kijken of je tevreden bent met je vriendschap met geld. Dit is stap twee.
Wil je dat je geld een andere richting uit stroomt? Meer overhouden aan het eind van de maand en bijvoorbeeld investeren in je toekomst, maar je hebt niets extra’s? In mijn volgende blog ‘How to become your own Money Coach’, vertel ik over hoe je jouw centjes in de juiste richting laat stromen.
Hello!
Volg m'n dagelijkse happiness vibe @caroliene_alexandra
Wanne own your life like a boss? Als happiness content creator deel ik al mijn weetjes met jou... Lees meer
© 2023 Caroliene alexandra bv. all rights reserved. privacy policy. site by caroliene alexandra bv + Showit
TUNE NU IN
Vers Van De Pers! De Happiness Junkie Podcast. Whoop.